Ugrás a tartalomra

Korunk hős amazonjai az Operettszínházban

2024. április 09. kedd
Nagy sikert arattak a Gádor Színjátszók a Tiétek a színpad drámaversenyen
Korunk hős amazonjai az Operettszínházban

Önálló színpadi előadás létrehozására ösztönözte a Budapesti Operettszínház az általános és középiskolás diákokat. A fiatalok Lebstück Mária, az 1848-as hős amazon történetét felhasználva egy legfeljebb 25 perces prózai vagy zenés előadással nevezhettek be a versenyre. A Gádor Színjátszók is „ugrottak” A Tiétek a színpad!, azaz keressük napjaink ifjú hős amazonját hívó szóra, és Szabados Mónika tanárnő vezetésével elkészült a mű. A csapat a középdöntő után A Lebstück Mária-sztorival a döntőbe jutott, ahol II. helyezést ért el.

A végső megmérettetésen, március 9-én a nézők és a sajtó nyilvánossága előtt a verseny hat legjobb színjátszó csapata mutatta be produkcióját a Kálmán Imre Teátrumban, ahol szakmai zsűri – Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház igazgatója, Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színművész, Fischl Mónika Liszt Ferenc-díjas színművész, Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész és Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, rendező és a teátrum művészeti vezetője – döntött a végeredményről.

Elsőként Bordás Barbara primadonna mentoráltjai, a Gádor Színjátszók léptek a színpadra. Pillanatok alatt a Lebstück Mária titkos lovagrend gyűlésén találtuk magunkat, mely összejövetel célja névadójuk élettörténetének felidézése és az új tagok beavatása, azaz néhány próbatétel a tánc, az ének és a harcművészet terén. A színjátszók Lebstück Máriát Petőfi Sándorral állították párhuzamba, mert szerintük mindkettőjük számára fontos volt a szabadság és a szerelem is.

A zsűri az előadás értékelésénél a produkció legfőbb erényeként a biztos szövegtudást, az előadás dinamikáját és a humort emelte ki. „Négy hónapnyi kemény és alázatos munka után a tegnapi Tiétek a színpad verseny döntőjében a 16 fantasztikus csajszi a 2. helyre kardozta, keringőzte, dalolta, kacsintgatta be magát. Plusz még megszereztük a Legösszművészetibb előadásért, valamint a Legjobb történetfeldolgozásért járó különdíjakat is. És azt se felejtsük, hogy a csapatunk Lebstück Máriája (Labodics Bori – a szerk.) megkapta a Napjaink ifjú hős amazonja címet is! Elmondhatatlanul büszke vagyok rájuk: Bágyi Kinga, Erdélyi Timi, Frey Juli, Kaszt Bogi, Kaszt Bianka, Molnár Emma, Labodics Bori, Labodics Nóri, Nyári Zita, Kiss Vanda, Pilhál Hanna, Ignácz Nadin, Marton Zsuzsi, Soós Julcsi, Németh Maja, Vass Alexa – olvashattuk Szabados Mónika Facebook-bejegyzését a verseny utáni napon.

A Gádor Színjátszók már a színház első alkalommal meghirdetett versenyére is beneveztek, és tavaly is II. helyezést értek el – akkor saját Don Quijote-történetükkel.

Tamás Angéla